Ker ljudje obožujemo mleko in mlečne izdelke, tudi sir ni izjema. Topljeni sir, poleg ostalih, velikokrat uporabljamo v toplih sendvičih. Med drugim jih imamo radi, ker se tako lepo stopijo in so dobrega okusa. Pa vendarle se tovrsten sir uporablja še na veliko drugih načinov, kot samo v toplih sendvičih.
Topljeni sir je narejen iz običajnega topljenega sira, kateremu dodajo še ostale sestavine. Te sestavine so lahko mlečnega ali nemlečnega izvora, kot na primer razne začimbe, smetana, sol in podobno. V njem so vrste naribanega sira ter tudi aditivi in arome. Ker želijo, da je homogen mu dodajajo še emulgirano sol. Med segrevanjem naribanega sira dodajo vse v naprej pripravljene sestavine, ki se morajo najprej zelo dobro premešati in stopiti. Topljeni sir sproti mešajo ter ga nato zapakirajo v lističe ter ohladijo. Potrošniški projekt Zoom je namreč naredil raziskavo tovrstnih sirov, primerjali so jih kar 11. Ocenili so, da je pri tovrstnem siru najbolj pomembna embalaža v katero je dan. Dejstvo je, da je bil sir, v katerem je več lističev zapakiranih skupaj, bolj ocenjen, kot tisti, ki je imel zapakiran vsak list ločeno. Prav tako so topljeni sir testirali glede na vsebnost sira. Če vzamemo povprečje, je bilo v tovrstnih sirih približno 48 odstotkov pravega sira. Proizvajalci sirov na embalažo niso zapisali ne vrsto sira prisotnega v izdelku in ne odstotni delež, ki ga vsebuje. Veliko topljenih sirov bazira na palmovi maščobi, namesto na maslu. Palmova maščoba je namreč znana po svoji cenenosti, pridobivanje palmove maščobe pa slabo vpliva na okolje. Topljeni sir iz palmove maščobe je med drugim poln nasičenih maščobnih kislin. Le-te povečujejo razvoj raka pri ljudeh in resnih obolenj in bolezni. Popularni topljeni sir oranžne barve, imenovan ameriški topljeni sir, pa zgolj vsebuje dodana barvila in podobno. Med drugim tovrsten sir vsebuje tudi sladkor. Kakorkoli, raje posegajte so pravem siru.