Alergija na hrano nam lahko v najboljšem primeru ”samo” pokvari dan, če pa gledamo bolj črn scenarij se nam pa lahko zgodi, da je celo ogroženo zdravje ali celo naše življenje. Alergija na hrano pa nam lahko pusti kar nekaj posledic, ki so lahko zelo neprijetne. Simptomi, ki se pojavijo kot alergija na hrano se lahko sprožijo najpogosteje v vsega nekaj minutah, nekateri so celo tako občutljivi da se gre za sekunde, spet pri drugih se šele po nekaj urah po zaužitju pojavi alergija.
Katere pa so najpogostejše alergije, ki se nam pojavljajo? To alergija na arašide, oreščke, mleko, jajca, pšenico, sojo pa tudi alergija na školjke in morske sadeže. Alergija na hrano se razlikuje od človeka do človeka tako da je resnost alergij različna zaradi različne občutljivosti. Najpogostejši znaki alergij pa so: lahko se to srbeči izpuščaji na koži (koprivnica), bruhanje, vrtoglavica, slabost, otečen jezik in ustnice. Lahko se pojavi kot razdražena sluznica, oči in grlo. Zaradi zatekanja v grlu prizadeta oseba težko diha in težje požira. Pri nekaterih se pojavijo tudi krči, bolečina v trebuhu ali driska.
Pri najhujših primerih pride do težav pri prekrvavitvi, ki se kaže z bledo kožo, šibkim pulzom in celo omedlevico. V najhujših scenarijih pride do obstrukcije dihalnih poti, kar se kaže s težjim dihanjem, hlastamo za zrakom. Alergija na hrano, katera ima take simptome se imenuje anafilaksa oziroma anafilaktični šok. Pri tem nam tako pade krvni tlak da so prizadeti vsi deli telesa. To nas lahko stane življenja, zato je pomembno da vemo na katera živila imamo alergijo.
Če imate na sumu, da ste alergični na hrano, se naročite pri alergologu kjer vas lahko testira. Znano je, da če anafilaksije ne zdravimo, največkrat to pomeni smrt, zato moramo v tem primeru čim prej poklicati zdravnika. Zelo pomembno je ko v restavracijah kaj naročamo,da smo zelo previdni.