Organizacija večjega dogodka, naj bo to obletnice, poroke, poslovnega dogodka, otvoritve ali družinskega praznovanja, zahteva veliko pozornosti, ažurnosti, planiranja ter predvsem kvalitetne izvedbe, ki mora biti hkrati tudi inovativna. Cilj je seveda, da se udeležencem pričara dobro izkušnjo in da z dogodka odidejo z dobro energijo ter nepozabnimi spomini. V nadaljevanju bomo pobližje spoznali catering.
Postrežba hrane in pijače je definitivno eden izmed glavnih faktorjev, ki naredijo dogodek
»dober« ali »slab«. V osrčju vsakega dogodka pa je seveda tudi aspekt druženja in vzpostavljanja kontaktov z ljudmi. Veliko raziskav je že bilo narejenih na to temo. Pokazale so, da pogosteje ko se ljudje družijo ob hrani in pijači ter uživajo skupaj ob pogostitvi, večja je verjetnost, da se bodo počutili bolj zadovoljne in da bo samo vzdušje bolj prijetno ter sproščeno. Zato se tudi ni za čuditi, da je catering tako priljubljen, sploh v današnjem hitrem tempu življenja ter konstantni potrebi po zagotavljanju najboljše možne izkušnje je povpraševanje po tej veji gostnistva v zadnjem času močno naraslo.
Osnove cateringa
Ko govorimo o cateringu, ni govor le o dostavi hrane in pijače, ampak gre za celostno storitev, kar vključuje profesionalno in prijazno komunikacijo, fleksibilnost, izpolnjevanje različnih potreb naročnikov, primeren vizualen izgled tako postrežbe kot ambienta ter vse skupaj, da celotna izkušnja, tako vizualna kot kulinarična, poteka na profesionalnem nivoju.

Začnimo od začetka
Catering ni »izum« modernega časa, kot bi si marsikdo mislil. Kot posel se je seveda razvijal skupaj z družbo in njenimi potrebami, vendar vzpon te panoge industrije sega v zgodnja 80. leta, ko se je gostinstvo začelo šele dobro oblikovati v smeri, kot ga poznamo danes. Prvi catering dogodek je bil zabeležen v Združenih državah Amerike, in sicer na poteku prireditve Williama Howeja leta 1778. Na dogodku so stregli priljubljeno lokalno hrano in poželi občudovanje. Najzgodnejši začetki pa segajo kar v 4. tisočletje pred našim štetjem na staro Kitajsko. Že takrat so Kitajci razumeli pomembno povezavo med izražanjem spoštovanja in prijaznosti do svojih gostov ter primerno in profesionalno pogostitvijo. Začetki cateringa v Sloveniji segajo v čas Jugoslavije. V tistem obdobju so se prva catering podjetja ukvarjala predvsem s pripravo toplih malic za zaposlene, saj je bila to primarna potreba v rastočih industrijskih podjetjih. Z osamosvojitvijo Slovenije in spremembami, ki jih je ta prinesla, se je pojavilo vedno več povpraševanja za catering dogodke na višjem nivoju, predvsem na raznih državniških dogodkih.
Pomembnost izkušnje in kreativnost
Ljudje smo zelo vizualno naravnana bitja, že po naravi nas pritegne to, kar je prijetno na pogled. Velik del catering storitve zajemata estetska priprava, dizajn ambienta ter seveda individualni pristop in podrobnosti premišljene do najmanjših odtenkov, kot so osvetlitev, cvetlični aranžmaji, glasbena podlaga ali kakršnihkoli dodatnih storitev, da se ustvari koheziven in nepozaben dogodek. Kreativna plat je seveda pomembna pri samem vizualnem in tematskem izgledu hrane in pijače, ki mora pritegniti poglede. V zadnjem času pa se je zelo populariziral trend cateringa na specifičnih pop-up eventih, kjer celotna izkušnja presega hrano. Primerno času, v katerem živimo, je prišlo do preoblikovanja tega, kar si ljudje predstavljajo kot osnovni catering. Prihaja več navdiha, inovativnosti ter specifičnih konceptov, ki so paša tako za oči kot brbončice.
Prava izbira
Če želite kreativno obarvan dogodek ter prav posebno kulinarično doživetje, potem je podjetje Pipo prava izbira. Praznujejo že 30. obletnico delovanja, kar vam že samo po sebi zatrjuje, da svoje storitve izvajajo na visoki ravni. Razumejo, da so različni dogodki lahko uspešni le ob dobrem sodelovanju s stranko, zato se celotna priprava vrti okoli želja stranke, zraven pa poskrbijo še za dobro mero inovativnosti ter dobre energije ter vedno znova navdušijo svoje goste z okusom in izjemno postrežbo.

Nešteto opcij
Eden najbolj pomembnih vidikov je tudi kvaliteta hrane ter seveda raznolikost, da se zadovolji še tako zahtevne goste. Takšne storitve, ki nudijo dodano vrednost in kompleksnost, se navadno same diferencirajo iz množice. Pri podjetju Pipo boste v ponudbi našli pester in kvaliteten izbor – od različnih narezkov, kanapejev, sladkih in slanih prigrizkov, vegetarijanski prigrizkov, vitaminskih solat ter različnih vrst sladic. Stranke imajo seveda možnost, da skupaj s svojim gostincem ustvarijo celoten meni, ki odraža njihov okus, preference ter skladnost s tematiko dogodka.
Dodajanje vrednosti
Z vsemi globalnimi spremembami in potrebo po bolj premišljenih ter trajnostnih praksah, ki pozitivno vplivajo na naš planet, se spreminja tudi gostinska panoga. Gostinci se vse bolj zavedajo vpliva svojega poslovanja na okolje, zato so se tudi v tej smeri začele razvijati spremembe, kot so uporaba biorazgradljivega pribora, pridobivanje lokalnih sestavin od organskih dobaviteljev, vse več je tudi vključevanja rastlinske prehrane v jedilnike in celo sodelovanja z organizacijami, ki ostanke hrane kompostirajo, tako da se te ne zavrže. Preko različnih trajnostnih praks se odraža pozitiven odnos do našega planeta, s tem pa se nezavedno nagovarja tudi stranke, naj bolj premišljeno nastopajo z lastnimi dejanji. V trendu so vsekakor dogodki z velikim odzivom, a minimalnim vplivom na okolje.