Sončna elektrarna – vir prihodnosti

Sončna elektrarnaOnesnaženost okolja je večni problem. Pomembno pa je, da je ozaveščenost o tem čim večja ter da se potrudimo storiti čim več, kar je v naši moči, da bi pripomogli k zmanjšanju onesnaženosti okolja. Vsak posameznik lahko stori nekaj na tem področju in majhne spremembe bodo postale velike. Nekaj je ločevanje odpadkov, varčevanje z vodo in podobno, med ukrepe za varovanje okolja pa spada tudi varčevanje z električno energijo. Če ne potrebujete luči, jo ugasnite in enako velja tudi za naprave. Vendar pa obstaja možnost, da si pridobimo čist vir energije. Sonce nam vsak dan na naš planet pošlje več energije, kot jo potrebujemo. Zakaj torej ne bi izkoristili naravne, čiste in brezplačne energije s pomočjo sončne elektrarne?

Sončna energija je namreč tisti vir energije, katerega lahko izkoristimo pasivno, aktivno ali pa s fotovoltaiko. Solarni sistemi skrbijo za ogrevanje in osvetljevanje prostorov, sončni kolektorji za pripravo tople vode in ogrevanje prostorov ter sončne celice za proizvodnjo električne energije. Sončna elektrarna torej poskrbi za pretvorbo sončne energije v električno. Še posebej primerna je za oskrbo odročnih naselij in zgradb, oskrbo oddaljenih naprav, za oddajo v električno omrežje in uporabo v proizvodih. Sončna elektrarna nudi proizvodnjo električne energije na način, ki je okolju prijazen, torej ne onesnažuje okolja. Pri sončni elektrarni proizvodnja in poraba potekata na istem mestu.

Kaj pa bi bila lahko slabost sončne elektrarne? Težave pri izkoriščanju sončne energije se lahko pojavljajo zaradi različnega obsevanja posameznih lokacij. Cena sončne elektrarne ni nizka, vendar pa obstaja cela vrsta subvencij, ki pripomorejo k tem, da si sončno elektrarno lažje privoščite tudi vi. Navsezadnje sončna elektrarna zahteva le začetni kapital, saj so stroški vzdrževanja minimalni. Če preračunate, se vam strošek povrne v nekaj letih, dolgoročno pa boste tudi denarno privarčevali. Priporočam vam, da se pozanimate o sončnih elektrarnah še podrobneje in premislite o tem, kaj bi lahko vi storili za svoje dobro in dobro našega okolja.

Vreme Slovenija