Sedežne garniture v zgodovini

Sedežne garnitureSrce vsakega doma je dnevna soba, kjer se sproščamo po napornem dnevu v službi, pijemo kavo s prijateljicami ali le zvečer počivamo ob gledanju televizije. Vsega tega ne bi mogli početi, če ne bi imeli sedežne garniture, katerih veliko izbiro najdete na www.dom24.si/dnevne-sobe/sedezne-garniture.html. Skozi čas so se sedežne garniture različno razvijale.

Sedežne garniture so skozi zgodovino z leti postajale čedalje boljše in tako je bilo pohištvo v baroku vse bolj kakovostno, njegovi izdelovalci pa so uživali izjemen ugled v družbi. Poznali in izdelovali so omare s predali, komode, mize, tabureje in kanapeje, zidna ogledala, stoječe ure in še mnogo več. Noge sedežne garniture so bile povezane z raznimi veznimi elementi, les je bol pozlačen, pri dekoraciji so uveljavili saten in svilo ter tapiserije. Barok je poznan po bogastvu barv, materialov in pozlate, kar se je poznalo tudi pri takratnem pohištvu.

Rokoko se je postopoma razvil iz baroka in v tem času so baročne oblike nadomestile bolj lahkotne in umerjene linije, značilnost rokokoja pa je tudi asimetrična okrasitev. Sedežne garniture iz rokokoja so prinesle precej novih inovacij. Ploskve za sedenje so bile znižane, oblazinjenje pa je bilo z damastom ali z mrežo iz pletenih viter. V tem času se pojavijo prvi naslonjači, ki so bili v celoti oblazinjeni, tako sedežno ploskev kot naslonjalo in opirala za roke. Med ljudmi je bila tudi popularna uporaba zof in kanapejev. Sedežne garniture so bile polnjene z različnimi živalskimi in rastlinskimi materiali. Nizko oblazinjenje so izdelali z uporabo vzmeti, ki so se povezale v pravilno obliko in so jih obložili z mehkim polnilo, na primer s travo, volno in žimo. Stoli in tudi drugo pohištvo je imelo noge, ki so se tako rekoč prelivale v okvir sedala, ovir pa se je prelival v naslonjalo. Ploskve pohištva so bile izbočene in z asimetričnim okrasjem. Zelo so bili v uporabi barvni laki, še posebej bela barva in različne pozlate, blazine pa so bile prekrite z damastom, satenom in svilo.

Vreme Slovenija