Prostata

ProstataProstata je majhna spolna žleza, katera je prisotna pri moških. Njena glavna naloga pa je tvorjenje takšnih in drugačnih izločkov. Kljub temu da je prostata majhna žleza, lahko moškim povzroči kar nekaj težav, in sicer v najštevilčnejšem porastu je ravno vnetje prostate. Vnetje prostate je za moške izredno nadležna stvar, katerega spremlja pekoče uriniranje, močne bolečine v trebuhu in povišana telesna temperatura.

V kolikor ste se srečali že s prvimi znaki vnetja prostate, nikar ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, saj lahko iz majhnih težav kaj hitro zrastejo velike. Med najhujšo obliko težav s prostato sodi ravno rakavo obolenje, zaradi katerega zboli skoraj vsak deseti moški. S pravočasnim zdravljenjem pa se morebitnim hujšim težavam lahko izognete in hkrati zmanjšate spremljajoče težave povezane z vnetjem prostate kot so neprijetno tiščanje v spodnjem delu trebuha, uhajanje urina, siljenje na vodo idr.

Pri mlajših moških se rak prostate hitro širi na okoliška tkiva, medtem ko pri starejših napreduje počasi in zanje večjo nevarnost za življenje predstavljajo ostale bolezni. Neprijetne težave s prostato se pogostno pojavijo zaradi nezdravega življenjskega sloga, zato je dobro omejiti uživanje alkohola in kave ter uživati čim manj kalorično ter začinjeno hrano. V kolikor ste kadilec, s tem pravočasno prenehajte oziroma kajenje omejite, saj ima to izredno slab vpliv na zdravstveno stanje prostate. Vsem moškim priporočamo redne preventivne preglede in bodite pozorni na morebitne težave povezane s prostato ter pravočasno obiščite zdravnika. Ne pustite, da bi prostata in z njo povezane težave vplivale na kakovost vašega življenja.

Vreme Slovenija